Choď na obsah Choď na menu
 


Páv korunkatý


(Pavo cristatus)
Rad:
hrabavce
Dĺžka tela: samec 180 – 230 cm, samica 90 – 100 cm
Dĺžka chvosta: samec 40 – 45 cm + nadchvostové perá 140 – 160 cm, samica 32,5 – 37,5 cm
Rozpätie krídiel: samec 130 – 160 cm, samica 80 – 130 cm
Hmotnosť: samec 4 - 6 kg, samica 2,75 – 4 kg
Počet vajec: 3 - 8
Doba inkubácie: 28 - 30 dní
Potrava: semená, zrná, zelené časti rastlín, hmyz, drobné plazy a cicavce
Sociabilita: malé skupiny
Výskyt: otvorené lesy a ovocné sady Ázie

Potrava: semená, zrná, zelené časti rastlín, hmyz, drobné plazy a cicavce
Sociabilita: malé skupiny
Výskyt: otvorené lesy a ovocné sady Ázie

 
páv korunkatý

Bažant zlatý


(Chrysolophus pictus)
Rad: hrabavce
Dĺžka tela: samec 90 - 105 cm, samica 60 - 80 cm
Počet vajec: 8 - 12
Doba inkubácie: 22 - 23 dní
Potrava: semená, zrná, listy, bezstavovce, plody
Sociabilita: malé skupiny
Výskyt: lesy a polia Číny

 

bažant zlatý

Emu hnedý


(Dromaius novaehollandiae)
Rad: kazuáre
Výška: 150 – 185 cm
Hmotnosť: 30 – 55 kg
Počet vajec: 5 – 15 od jednej samice
Doba inkubácie: 56 dní
Doba odchovu mláďat: 7 – 8 mesiacov
Dĺžka života: 30 rokov
Potrava: tráva, ovocie, hmyz, malé stavovce
Sociabilita: malé skupiny - háremy
Výskyt: trávnaté oblasti a suché lesy Austrálie
 
emu hnedý

Ara zelená


(Ara militaris)
Rad: papagáje
Dĺžka tela: 70 - 75 cm
Hmotnosť: 900 - 1130 g
Počet vajec: 2 - 3
Doba inkubácie: 24 - 26 dní
Doba odchovu mláďat: 3 mesiace
Dĺžka života: 50 - 60 rokov
Potrava: semená, ovocie, orechy, plody
Sociabilita: monogamné páry v skupinách
Výskyt: suchá otvorená lesnatá krajina, subtropické lesy Južnej Ameriky

Hus divá


(Anser anser)
Rad: zúbkozobce
Dĺžka tela: 84 cm
Rozpätie krídiel: 149 cm
Hmotnosť: 2360 - 2630 g
Počet vajec: 3 - 9
Doba inkubácie: 27 - 30 dní
Dĺžka života: 15 – 20 rokov
Potrava: rastliny
Sociabilita: trvalé páry v skupinách
Výskyt: rybníky, jazerá, močiare Európy a Ázie
Poznámka: zdomácnený druh – biela hus domáca (Anser anser)

 

 
hus divá

Húska hrdzavá


(Tadorna ferruginea)
Rad:
zúbkozobce
Dĺžka tela: 58 - 70 cm
Rozpätie krídiel: 110 - 135 cm
Hmotnosť: 1 - 1,6 kg
Počet vajec: 8 - 12
Doba inkubácie: 27 - 30 dní
Potrava: rastliny
Sociabilita: páry, malé skupiny
Výskyt: tečúce vody, trávnaté oblasti, močiare severnej Afriky, Európy a Ázie

 

húska hrdzavá

Húska pestrá


(Tadorna tadorna)
Rad: zúbkozobce
Dĺžka tela: 65 cm
Rozpätie krídiel: 100 - 120 cm
Hmotnosť: 700 - 1520 g
Počet vajec: 8 - 12
Doba inkubácie: 27 - 30 dní
Potrava: bezstavovce, mäkkýše
Sociabilita: páry v skupinách
Výskyt: pobrežné oblasti Európy a Ázie

 

húska pestrá

,

Ibis červený


(Eudocimus ruber)
Rad: brodivce
Dĺžka tela: 55 – 65 cm
Rozpätie krídiel: 112 – 124 cm
Hmotnosť: 1,5 kg
Počet vajec: 2 - 4
Doba inkubácie: 21 - 23 dní
Doba odchovu mláďat: 35 – 42 dní
Dĺžka života: 25 rokov
Potrava: vodné bezstavovce, hmyz, ryby, žaby
Sociabilita: veľké kŕdle - kolónie
Výskyt: Južná Amerika

Ibis posvätný


(Threskiornis aethiopicus)
Rad:
brodivce
Dĺžka tela: 65 - 89 cm
Rozpätie krídiel: 112 – 124 cm
Hmotnosť: 1,5 kg
Počet vajec: 2 - 3
Doba inkubácie: 28 - 29 dní
Doba odchovu mláďat: 35 – 40 dní
Dĺžka života: 21 rokov
Potrava: bezstavovce, hmyz, ryby, žaby, plazy
Sociabilita: veľké kŕdle - kolónie
Výskyt: tropická Afrika, Madagaskar, Arabský polostrov
 
ibis posvätný
 
 

 

 

ibis červený

Kačica divá


(Anas platyrhynchos)
Rad: zúbkozobce
Dĺžka tela: 50 - 63 cm
Rozpätie krídiel: 81 cm
Hmotnosť: 750 - 890 g
Počet vajec: 5 - 16
Doba inkubácie: 25 - 30 dní
Potrava: rastliny, hmyz, larvy, drobné vodné živočíchy
Sociabilita: dočasné páry v skupinách
Výskyt: tečúce a stojaté vody Európy a Ázie
Poznámka: zdomácnené druhy – kačica ruánska a bežec indický (Anas platyrhynchos f. d.)
 

kačica divá

Klinochvost čiernohlavý


(Nandayus nenday)
Rad: papagáje
Dĺžka tela: 32 - 37 cm
Počet vajec: 3 - 5
Doba inkubácie: 21 dní
Doba odchovu mláďat: 55 dní
Potrava: semená, ovocie, orechy, plody, kvety
Sociabilita: skupiny
Výskyt: lesy Južnej Ameriky (Bolívia, Brazília, Paraguaj, Argentína
 
klinochvost čiernohlavý

Lyžičiar africký


(Platalea alba)
Rad: brodivce
Dĺžka tela: 93 cm
Rozpätie krídiel: 120 – 135 cm
Hmotnosť: 1960 g
Počet vajec: 3 – 4
Doba inkubácie: 21 – 25 dní
Doba odchovu mláďat: 30 – 56 dní
Dĺžka života: 25 – 30 rokov
Potrava: ryby, žaby, vodné slimáky, iné vodné živočíchy
Sociabilita: malé kŕdle
Výskyt: Afrika
 
lyžičiar biely

Papagáj kráľovský


(Alisterus scapularis)
Rad: papagáje
Dĺžka tela: 42 cm
Počet vajec: 2 - 5
Doba inkubácie: 21 dní
Dĺžka života: 25 rokov
Potrava: semená, plody
Sociabilita: malé skupiny
Výskyt: dažďové lesy Austrálie

 

Papagáj vlnkovaný


(Melopsittacus undulatus)
Rad: papagáje
Dĺžka tela: 9 – 11 cm
Dĺžka chvosta: 7 – 11,5 cm
Hmotnosť: 26 - 40 g
Počet vajec: 4 - 6
Doba inkubácie: 17 - 18 dní
Dĺžka života: 12 - 14 rokov
Potrava: semená tráv a kultúrnych rastlín
Sociabilita: veľké skupiny
Výskyt: otvorená krajina Austrálie
 
papagáj vlnkovaný
 
 

 

 

 
papagáj kráľovský

Plameniak ružový


(Phoenicopterus roseus)
Rad:
plameniaky
Dĺžka tela: 120 - 140 cm
Rozpätie krídiel: 140 – 160 cm
Hmotnosť: 2 – 4 kg
Počet vajec: 1
Doba inkubácie: 27 – 31 dní
Doba odchovu mláďat: 70 - 75 dní
Dĺžka života: 45 rokov
Potrava: drobné vodné bezstavovce, hmyz, drobné ryby, riasy
Sociabilita: veľké kŕdle – kolónie
Výskyt: juh Európy, pobrežie Afriky, Madagaskar, Malá Ázia, India
 

plameniak ružový

 

 





 
 

Rozela penantova


(Platycercus elegans)
Rad: papagáje
Dĺžka tela: 36 cm
Počet vajec: 3 - 8
Doba inkubácie: 20 - 28 dní
Potrava: ovocie, semená, nektár, bobule, orechy, rastliny, hmyz a jeho larvy
Sociabilita: páry, malé skupiny
Výskyt: pobrežné, horské, tropické a subtropické lesy, farmy, záhrady a park

Výr skalný


(Bubo bubo)
Rad:
sovy
Dĺžka tela: 66 - 70 cm
Rozpätie krídiel: 138 – 170 cm
Hmotnosť: 2 – 2,5 kg
Počet vajec: 2 - 4
Doba inkubácie: 32 – 37 dní
Doba odchovu mláďat: 35 - 70 dní
Dĺžka života: 20 – 30 rokov
Potrava: hraboše, myši a iné drobné živočíchy
Sociabilita: samotársky druh
Výskyt: lesy Európy, Ázie a skalnaté oblasti severnej Afriky
 
výr skalný
 
 
y východnej a juhovýchodnej Austrálie 

 

 

rozela penantova

Žeriav kráľovský


(Balearica regulorum)
Rad: chriaštele
Dĺžka tela: 106 cm
Hmotnosť: 3,5 kg
Počet vajec: 2 - 3
Doba inkubácie: 27 - 31 dní
Doba odchovu mláďat: 3 - 4 mesiace
Dĺžka života: 22 rokov
Potrava: rastliny, hmyz, drobné živočíchy
Sociabilita: skupiny
Výskyt: savany a močiare východnej a južnej Afriky
 
žeriav kráľovský

 

ara zelená