Choď na obsah Choď na menu
 


Panda červená

Panda červená

Délka těla pandy červené je 50 až 60 cm, délka ocasu 30 až 50 cm a dosahuje hmotnosti okolo 3 až 4,5 kg. Dožívá se až 14 let. Má dlouhou, hustou srst, svrchu krásně rudohnědou nebo kaštanovou, naspodu těla a na končetinách leskle černou jen okraje uší, čenich a skvrny nad ušima jsou bělavé. Velmi kulatá hlava upomíná na kočku. V obličejové části je žlutobílá s hnědými obličejovými tvářemi a skvrnami pod očima (,,slzy“). Celkový vzhled pand doplňuje ještě dlouhý huňatý a široký ocas, který je na červeném podkladě tmavě kroužkován. Tlustá kožešina na nohách poskytuje ochranu proti chladu a skrývá i pachové žlázy. Panda červená připomíná menší postavou na krátkých nohách a dlouhým ocasem spíše mývala než medvěda. Také menším počtem zubů (3,1,3,2/3,1,4,2=38) je bližší šelmám medvídkovitým. Prsty má poměrně krátké, opatřené polozatažitelnými drápy a stejně jako panda velká našlapuje, na rozdíl od ostatních medvědů na celá chodidla. U pandy červené se vyvinul „šestý prst“, palec navíc, který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti. Můžeme jej najít i u její příbuzné Pandy velké. Tento prst umožňuje lepší uchopování větví, hlavně bambusu a větší stisk.

 Výskyt

Jejím domovem jsou horské lesy v podhůří Himaláje v jižní Číně a Barmě. Panda červená je jedním z nejvýše žijících zvířat, protože se běžně vyskytuje v nadmořských výškách od 2000 m.n.m, ale i převyšujících 4000 m.n.m. Hrst fosílií bylo také objeveno v Severní Americe.

 Zajímavosti

Údajný překlad čínského názvu do angličtiny se stal podkladem pro pojmenování webového prohlížeče Mozilla Firefox- česky znamená "ohnivá liška". Údajně je to doslovný překlad čínského pojmenování pandy červené "huo hú", latinsky Ailurus fulgens (“oheň-barevná kočka”), také známý jak Lesser panda, nebo Wah. Někde ji nazývají jako "bear-cat", tedy něco jako "medvědokočka". Její západní jméno vzniklo asi z nepálského a poangličtěného slova ,,poonya" což by se dalo přeložit jako ,,jedlík bambusu".Čínské jméno červené pandy je (pinyin: xiǎo xióng māo), a znamená ' malá panda '. Údajný překlad čínského názvu do angličtiny se stal podkladem pro pojmenování webového prohlížeče Mozilla Firefox. U nás ji můžete nalézt v ZOO Praha, ZOO Ústí nad Labem, ZOO Liberec a v ZOO Ostrava. V zoologických zahradách ji můžeme najít častěji než pandu velkou z čeledi medvědovitých, protože na rozdíl od ní si dokáže vybrat i něco z náhradního jídelníčku a netrvá jen na bambusových výhoncích.

Rozmnožování

Pandy nevytvářejí stálé páry, jsou to noční samotáři, ale vyhledávají se jen v době rozmnožování, a to podle pachu. Své teritorium si vyznačují trusem a dorozumívají se kvičením. Spáření se odehrává na zemi a pár se po něm okamžitě rozchází. Samice dokáže odložit porod mláďat až do vhodné situace třeba i o týden možná i víc.Po 114 až 145 dnech březosti se samici rodí 1 až 2, výjimečně až 4 mláďata. Ta váží asi 100g a dva týdny jsou úplně holá, slepá, a bezmocná, a pro jejich pomalý vývoj se o ně matka asi rok stará. Po 6-7 měsících se mláďata vydávají na první průzkumy okolí a dospívají ve věku 18 měsíců.

Potrava

Panda červená má trávicí systém přizpůsobený k masité stravě, ale mezi její hlavní zdroje energie patří bambusové výhonky. Jelikož nemůže trávit celulózu, nutnou k natrávení buněčné stěny, musí spotřebovat velké množství bambusu. Když není po ruce bambus nepohrdne ani ovocem, plody, kořínky, žaludy, různými druhy trav a lišejníků, a masitou stravu doplňuje mladými ptáky, vejci, malými hlodavci, obratlovci (myši, ještěrky) a larvami hmyzu. V zajetí mohou nepohrdnou ani masem. Pandy se pohybují málo spíše více spí a jí, aby ušetřily pracně získanou energii z trávení bambusu.

 Etologie

Je převážně noční savec a ve dne spí stočená na větvi s ocasem přetaženým přes obličej nebo s hlavou zabořenou pod hrudí. Výborně šplhá a často ji lze zastihnout na stromech. Na zemi se zdržuje méně. Aktivní je nejvíce ráno a odpoledne. Červené pandy nedělájí nic jiného než, že jí a spí, kvůli jejich nízkokalorické dietě. Tento druh je ohrožený díky ztrátě lokality, protože lidé v Číně stále rozšiřují své území. Dále jsou často zabíjeny pro jejich kožešinu. Asi 10.000 pand zemře díky odlesňování. Pandy nemají žádnou přirozenou obranu proti dravcům, proto se stávají jejich častou kořistí. Pandy jsou schopny stát na zadních nohách jako člověk po dobu až 30 sekund a některé pandy dokáží takto urazit i několik metrů.

A. f. fulgens je o trochu menší a její obličejová kožešina je méně hustší; obývá Nepál, Barmu, a Čínu. A. f. styani žije jen v severním Myanmaru a některých oblastech Číny.

 

 

 

alebo panda malá (

lat. Ailurus fulgens) je druh z čeľade medveďovité. Vyskytuje sa v Himalájach v Bhutáne, južnej Číne, Indii, Laose, Nepále a Mjanmarsku. Na svete ostalo len 2500 dospelých jedincov. Po čínsky sa volá doslova "malá panda" (小熊貓 , pinyin: xiǎo xióng māo).

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.